Προσαρμοσμένη αναζήτηση

14 June 2010

Όταν το αυχενικό μάς κάνει τη ζωή δύσκολη

Οι πόνοι στον αυχένα είναι όλο και πιο συχνοί, αφού από αυτούς υποφέρουν τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Όμως, "το αυχενικό σύνδρομο", μια σειρά από δυσλειτουργίες-όπως πόνος, δυσκαμψία, ζαλάδες και μουδιάσματα- που σχετίζονται με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αντιμετωπίζονται, λένε οι ειδικοί.Αν σας ενοχλεί η περιχή του αυχένα, νιώθερε οξύ πόνο που... ακτινοβολεί στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στους ώμους, τα χέρια, ακόμα μέχρι τα δάκτυλα, είναι πιθανό να "αποκτήσετε" αυχενικό.

Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς, κακή ή πολύωρη στάση στον υπολογιστή, στο γραφείο και στην τηλεόραση προκαλεί κατάργηση της λόρδωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης αυχενικού.

Τα συπτώματα από τα άνω άκρα, εκτός από τον πόνο, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και μείωση της αισθησης της αφής. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να μειωθεί και η δύναμη των δακτύλων ή ολόκληρου του χεριού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αιτία είναι η πίεση και ο ερεθισμός των νεύρων που εκφύνονται από το νωτιαίο μυελό στον αυχένα από μία δισκοκήλη (η οποία είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης ενός αυχενικού δίσκου). Η φθορά των μεσοσπονδυλίων δίσκων και η πίεση που ασκείται αντιμετωπίζονται με αφαίρεση του εκφυλισμένου δίσκου που πιέζει το νεύρο.

Τα παιδιά και οι νέοι είναι πολύ σπάνιο να αντιμετωπίσουν προβλήματα, εκτός ίσως αν προηγηθέι τραυματισμός, υπερβολική άσκηση ή ελλιπής προθέρμανση, που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την καταπόνηση των μυών. Τα άτομα μέσης ηλικίας πάντως, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκφυλιστικά στοιχεία στη σπονδυλική στήλη, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η μικρή συχνότητα της άθλησης.

Healthpage-gr

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More