Προσαρμοσμένη αναζήτηση

14 June 2010

Οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες

Οι κοντοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με τους ψηλότερους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.«Όσο πιο κοντός είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα», τόνισε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της έρευνας, Tuula Paajanen, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Tampere στη Φινλανδία.

Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν 52 μελέτες που είχαν διεξαχθεί στο παρελθόν, δημοσιεύτηκαν στην Επιστημονική Επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Η πιθανή σχέση μεταξύ ύψους και καρδιακών νοσημάτων αποτελεί αντικείμενο μελέτης για περισσότερα από 60 χρόνια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι Φινλανδοί ερευνητές διάλεξαν τις μελέτες που θεωρούνται πιο αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Αφού ανέλυσαν λοιπόν επιστημονικά δεδομένα και ιατρικά αρχεία 3 εκατ. ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κοντοί άνθρωποι είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα συγκριτικά με τους ψηλότερους.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με την έρευνα οι κοντοί άνδρες είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, όπως διαπίστωσαν, ήταν 55%.

Επιπλέον, τόσο οι κοντοί άνδρες όσο και οι κοντές γυναίκες είχαν 52% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.

Οι λόγοι για τους οποίους οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο για καρδιακά νοσήματα, συγκριτικά με τους ψηλούς, δεν είναι ακόμα γνωστοί.

Οι Φινλανδοί ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγογονός ότι οι κοντοί άνθρωποι έχουν μικρότερες αρτηρίες, οι οποίες φράττουν ευκολότερα.

Πηγή: BBC

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More