Προσαρμοσμένη αναζήτηση

09 July 2010

Παθητικό κάπνισμα: ο μεγάλος εχθρός της καρδιάς

Τα άτομα που είναι συνεχώς εκτεθειμένα στο παθητικό κάπνισμα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με τα άτομα που δεν εισπνέουν συχνά τον καπνό των άλλων.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν 13.000 εθελοντές από την Αγγλία και τη Σκωτία.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα τεστ σάλιου, που υπολογίζει τα επίπεδα παθητικού καπνού στα οποία έχει εκτεθεί το άτομο, και παρακολούθησαν τους εθελοντές για οχτώ χρόνια, καταγράφοντας τα περιστατικά καρδιοπάθειας και τους θανάτους που σημειώθηκαν σε αυτό το διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 32 από τους 1.500 εθελοντές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ωστόσο ήταν συχνά εκτεθειμένοι στον καπνό των άλλων, πέθαναν από καρδιοπάθεια.

Αντίθετα, από τους 1.000 μη καπνιστές που δεν ήταν συχνά εκτεθειμένοι στο παθητικό κάπνισμα, μόνο 15 έχασαν τη ζωή τους από καρδιακά νοσήματα.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μαρκ Χάμερ επισήμανε ότι στην ομάδα των μη καπνιστών, η αυξημένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα ενέχει διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.

Όπως εξήγησε ο κ.Χάμερ, «τα αυξημένα επίπεδα έκθεσης ισοδυναμούν με συμβίωση με κάποιον καπνιστή και είναι σαν κάποιος να εκτείθεται στο παθητικό κάπνισμα σχεδόν καθημερινά».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το τεστ σάλιου, ένας στους πέντε εθελοντές ήταν εκτεθειμένος σε μεγάλο βαθμό στο παθητικό κάπνισμα.

Εκτός αυτού, οι εθελοντές που ήταν παθητικοί καπνιστές ή καπνιστές ήταν νεότεροι, κατα κύριο λόγο άνδρες, και βρίσκονταν σε χειρότερη οικονομική και φυσική κατάσταση συγκριτικά με τους εθελοντές που δεν κάπνιζαν και δεν ήταν συχνά εκτεθειμένοι στο παθητικό κάπνισμα.

Πηγή: i.live.gr

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More