Προσαρμοσμένη αναζήτηση

25 August 2010

Τα ψηλά τακούνια κονταίνουν τον γαστροκνημικό μυ

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση στο γιατί οι γυναίκες που φοράνε συνέχεια παπούτσια με τακούνι, θεωρούν ότι είναι επώδυνο να φοράνε ίσια παπούτσια.Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Biology, ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι στο γαστροκνήμιο μιας ομάδας γυναικών που φορούσαν συχνά τακούνια οι μυϊκές ίνες ήταν κατά μέσο όρο 13% κοντύτερες από εκείνες των γυναικών που απέφευγαν τα ψηλά τακούνια.

Επίσης παρατήρησαν ότι τα ψηλά τακούνια συντελούσαν σε πιο άκαμπτους τένοντες στο γαστροκνήμιο.

Θεωρητικά είναι γνωστό ότι όταν η γυναίκα φορά συνέχεια τακούνια κονταίνει ο γαστροκνημικός μυς.

Ο Δρ Μάρκο Ναρίτσι και οι συνεργάτες εξηγούν ότι το 1950 οι γραμματείς που φορούσαν τακούνια συνέχεια, παραπονούνταν ότι είχαν πρόβλημα όταν έπρεπε να περπατήσουν μέσα στο σπίτι με παντόφλες ή γυμνά πόδια.

Αλλά κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να μελετήσει γιατί τελικά συνέβαινε αυτό.

Οι Βρετανοί ερευνητές λοιπόν συγκρότησαν ομάδα 80 γυναικών και επέλεξαν 11 εθελόντριες που φορούσαν τακτικά τακούνι 5 εκατοστών για δύο χρόνια ή περισσότερο και παραπονούνταν ότι δεν ένιωθαν ευχάριστα όταν περπατούσαν με ίσιο παπούτσι.

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι δεν υπήρχαν διαφορές στο μέγεθος του γαστροκνημίου μυ των γυναικών που φορούσαν τακούνια, συγκριτικά με εκείνες που φορούσαν ίσια.

Αλλά ο υπέρηχος αποκάλυψε ότι οι μυϊκές ίνες ήταν όντως πιο κοντές στην ομάδα των γυναικών με τακούνια.

Όταν ζητήθηκε από τις γυναίκες να καθίσουν στην άκρη ενός καναπέ, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η γωνία του τακουνιού σε εκείνες που φορούσαν γόβες-στιλέτο ήταν μεγαλύτερη λόγω του κοντύτερου γαστροκνημίου.

Στο τελικό στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι τένοντες των γυναικών που φορούσαν τακούνια ήταν πιο παχύς και άκαμπτοι συγκριτικά με τις γυναίκες που φορούσαν ίσια παπούτσια.

Αυτό φυσικά προκαλεί δυσφορία στο βάδισμα με ίσια παπούτσια επειδή ο τένοντας δεν μπορεί να τεντωθεί επαρκώς. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν να φοράνε ψηλά τακούνια.

Η μόδα συχνά είναι άβολη και καμιά γυναίκα παρ' όλα αυτά δεν θέλει να είναι εκτός μόδας.

Μια πρακτική συμβουλή λοιπόν είναι τακτικές ασκήσεις που θα εξισορροπήσουν την κατάσταση. Όσες λοιπόν προτιμούν τα ψηλά τακούνια μπορούν να σταθούν στις μύτες των ποδιών και κρατώντας την κουπαστή για ισορροπία να προσπαθήσουν να χαμηλώσουν τα πόδια τους όσο περισσότερο μπορούν.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More