Προσαρμοσμένη αναζήτηση

27 September 2010

Γιατί κάποιοι παχαίνουν και κάποιοι όχι;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές λιπαρές τροφές γίνονται παχύσαρκοι, ενώ άλλοι δεν παίρνουν ούτε ένα κιλό;


Αποτελεί επί σειρά ετών «γρίφο» για τους επιστήµονες, µε δεκάδες έρευνες να αναζητούν την απάντηση. Μια πρόσφατη εξαιρετικά σηµαντική έρευνα όµως που πραγµατοποιήθηκε από ειδικούς της παγκοσµίου φήµης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Γέιλ δίνει µια απλή εξήγηση: το σωµατικό µας βάρος «καταγράφεται» όταν αναπτύσσεται ο εγκέφαλος πριν από τη γέννησή µας.

Που εντοπίζεται το πρόβληµα
Μελετώντας οµάδες ποντικιών, οι ειδικοί ανακάλυψαν πως εκείνα που εξελίσσονταν σε παχύσαρκα εξαιτίας µιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά παρουσίαζαν µια σηµαντική διαφορά στο «κέντρο θρέψης» του εγκεφάλου. Οι νευρώνες του συγκεκριµένου σηµείου που θα έπρεπε να δώσουν το σήµα ότι έχουν χορτάσει και ότι πρέπει να ξεκινήσουν να καίνε θερµίδες ήταν «τεµπέλικοι» επειδή εµποδίζονταν από άλλα κύτταρα που διείσδυαν στην περιοχή. Στα ποντίκια πάλι που παρουσίασαν ανθεκτικότητα στην παχυσαρκία παρατηρήθηκε πως οι νευρώνες αυτοί ήταν πολύ πιο κινητικοί και έτοιµοι να στείλουν το µήνυµα στα υπόλοιπα τµήµατα του εγκεφάλου και στους περιφερικούς ιστούς όταν κατανάλωναν αρκετή τροφή και ήταν έτοιµα να ξεκινήσουν την καύση του λίπους.

Οι ειδικοί συµβουλεύουν
Παρότι η έρευνα δείχνει πως η παχυσαρκία σχετίζεται λιγότερο µε τη θέλησή µας και περισσότερο µε συγκεκριµένες λειτουργίες του εγκεφάλου που διαµορφώνονται κατά την ανάπτυξή του, αυτός δεν είναι λόγος να µην τρεφόµαστε υγιεινά. Το ότι ο εγκέφαλός µας µπορεί να είναι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθµό, υπεύθυνος για το πρόβληµα δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να αποτελεί δικαιολογία για να µην προσέχουµε τι τρώµε.

Γι’ αυτό κάποιοι χάνουν δύσκολα
Σύµφωνα µε την έρευνα, όσοι είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία που οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες αναπτύσσουν µια φλεγµονή στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και όσοι υπήρξαν παχύσαρκοι στο παρελθόν δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Η παχυσαρκία που οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα υγείας σε παγκόσµιο επίπεδο που αυξάνεται ραγδαία και αφορά σε ανεξέλεγκτο βαθµό και τα παιδιά.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More