Προσαρμοσμένη αναζήτηση

14 November 2010

Οι σεξουαλικές σχέσεις στην εγκυμοσύνη

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα που απασχολεί τα περισσότερα ζευγάρια, ωστόσο αρκετά είναι εκείνα, που διστάζουν να το συζητήσουν με κάποιον ειδικό ή ακόμα και μεταξύ τους.

Βασικό συστατικό επιτυχίας σε μια ερωτική σχέση είναι η απόλυτη και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, η συζήτηση για τις επιθυμίες, τις αναστολές και τους φόβους που υπάρχουν, που στην περίπτωση της εγκυμοσύνης είναι αρκετοί.

Μια πετυχημένη σεξουαλική επαφή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή ψυχολογία που έχει το ζευγάρι, από το βαθμό ενημέρωσης γύρω από σεξουαλικά ζητήματα και το βαθμό επικοινωνίας και οικειότητας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Η εγκυμοσύνη ακολουθείται από μια σειρά μεγάλων βιολογικών αλλαγών, που έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν τη μητέρα σωματικά και ψυχολογικά και κάποιες φορές να της αλλάξουν τη σεξουαλική διάθεση.

Υπάρχουν γυναίκες στις οποίες ή ορμονική αυτή έκρηξη προκαλεί έντονη σεξουαλική επιθυμία (και γιατί όχι!), αφού όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο σέξι εικόνας για αυτό, καθώς οι καμπύλες αυξάνονται, το στήθος μεγαλώνει, το γεννητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο και η διάθεση πιο συντροφική.

Συνήθως μια αυξημένη σεξουαλική διάθεση συνδυάζεται με καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, που μια εγκυμοσύνη (ιδίως στην αρχή της) μπορεί να ταλαιπωρήσει τη γυναίκα με ναυτίες, εμετούς, ζαλάδες και άλλα συμπτώματα μειώνοντας τη σεξουαλική διάθεση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα εξαφανίζονται μετά το 1ο τρίμηνο.

Πέρα από το πώς αντιδρά το σώμα στη νέα αυτή κατάσταση, πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στα συναισθήματα που νιώθετε την περίοδο αυτή. Ακόμα και αν υπάρχει έντονη σεξουαλική επιθυμία, πολλές είναι οι γυναίκες που την καταπνίγουν από φόβο μήπως προκαλέσουν κακό στο μωρό.

Αυτός ο φόβος δεν είναι συναίσθημα μόνο των μελλοντικών μαμάδων, αλλά και των μπαμπάδων. Προτεραιότητα όλων τώρα είναι το μωράκι και κανείς από τους δύο δε θέλει να το βλάψει! Όλη αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές το ζευγάρι να θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, αλλά να μην τολμάει.

Αυτό είναι λάθος! Όταν η έκβαση της εγκυμοσύνης είναι καλή χωρίς προβλήματα και περιορισμούς, είναι μια περίοδος που το ζευγάρι μπορεί να χαρεί τον έρωτα, τη στοργή, την αγάπη και την τρυφερότητα.

Πρέπει να ξέρετε, ότι το μωράκι δε διατρέχει κανένα κίνδυνο κατά τη σεξουαλική επαφή, εφόσον αυτή δεν είναι βίαιη και επώδυνη. Η φύση έχει προνοήσει για αυτό.

Το έμβρυο βρίσκεται καλά προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο περιβαλλόμενο από αμνιακό υγρό. Το στόμιο δε του τραχήλου καλύπτεται από πυκνή βλέννη, η οποία δημιουργεί ένα καλό προστατευτικό φραγμό με το εξωτερικό περιβάλλον.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More